Friday, December 28, 2007

700 studenten en linkse activisten voeren actie in Iran. 30 worden opgepakt


700 studenten en linkse activisten voeren actie in Iran. 30 worden opgepakt

Ondanks een sterke aanwezigheid van de veiligheidsdiensten van het Iraanse regime waren er aan de universiteit van Teheran acties op de herdenking van “studentendag” (16 Azar of 7 december is de herdenking van een groot studentenprotest 43 jaar geleden tegen de Shah). Zowat 700 studenten en linkse activisten namen deel aan het protest, 30 daarvan werden opgepakt.
Het Iraanse regime was blijkbaar vrij wanhopig in haar pogingen om de actie tegen te houden. Zo was er een inval in het huis van een linkse activist om de studenten het voorbeeld te tonen dat iedere vorm van verzet zou leiden tot repressie. Dit volstond echter niet om de herdenking van 16 Azar te verhinderen.
De steun voor het regime van Ahmadinejad neemt af terwijl er een groeiende openheid is voor alternatieven. Ook de progressieve en linkse formaties winnen aanhang. Dat maakte het mogelijk om voor het eerst sinds lang opnieuw een herdenking te organiseren van het Iraanse studentenprotest tegen het militarisme, de dictatuur en voor sociale rechtvaardigheid. De eisen van de studentenbeweging 43 jaar geleden zijn ook vandaag nog steeds actueel.

Het regime ging over tot de arrestatie van verschillende organisatoren in de hoop zo de basis af te schrikken en verwarring te creëren. De arrestaties hadden een omgekeerd effect en zorgden voor een grotere mobilisatie. De studenten waarschuwden het regime dat er op alle universiteiten, van de universiteit van Teheran tot die in Shiraz, Tabriz, Mashad, Ahvaz,... acties zouden komen die het verenigd verzet zouden duidelijk maken. De actie zou van start gaan aan de hoofdingang van de universiteit van Teheran.
De actie begon op 4 december zoals voorzien. De politie was verrast door de grote opkomst: enkele honderden activisten daagden op, ondanks de dreiging van repressie. Ondanks die beperkingen was er een vrije tribune van waarop iedereen de betogers kon toespreken. Minstens twee sprekers van de radicale linkse studentenbeweging konden het woord nemen en hun programma bekend maken. De meeste leden van de “Linkse Arbeiders”-groep werden opgepakt voor ze konden spreken.
De politie vreesde een contact tussen de studenten en bredere lagen en gebruikte daarom bussen van het overheidsbedrijf om de universiteit hermetisch af te sluiten. De hoofdingang was quasi onzichtbaar gemaakt voor buitenstaanders. Het kwam tot confrontaties met de politie, maar volgens een ooggetuige kleurde de universiteit toch rood op 4 december. Ook na de arrestaties zullen de studenten hun protest verder zetten.

Met deze actie werd aangesloten bij de radicale en revolutionaire tradities van de Iraanse studentenbeweging. Deze traditie gaat terug tot december 1953 met de grote beweging die toen plaatsvond, maar ook vandaag is er nog studentenprotest. Er werden veel slogans geroepen en de actievoerders toonden zich bijzonder vastberaden. De actie werd afgesloten met het zingen van de Internationale, het socialistische strijdlied.
Minstens 30 activisten werden gearresteerd. Onder hen: Anousheh Azadfar, Mehdi Gerayloo, Alnaz Jamshidi, Ehsan Azadfar, Nader Ahsani, Saeed Habibi, Behrooz Karimizadeh, Keyvan Amiri Elyas, Hossein Babaii, Karim Asayesh, Roozbeh Faghihi, Babak Pashajavid en Mohsen Ghamin, Roozbeh Rahimi, Javad Alikhani, Mehdi Masoomi en Raee. Stuur protestmails naar: secretariat@iranembassy.be. Stuur een kopie naar Committe.2007@gmail.com

No comments: